Daruri de la elevi cu spirit civic pentru copiii de la Neurologie

De Neacşu Georgeta

Elevii de la Liceul Jean Monnet din Bucuresti au vrut sa ajute niste copii in suferinta. Asa ca la final de an scolar au strans in sala de sport a liceului tot ce au crezut ei de cuviinta ca ar putea bucura alti copii: multe jucarii, hainute noi, dar si carti, foarte multe carti cumparate prin eforturile lor, perfect adaptate pentru varsta celor care urmau sa le primeasca: de la seria Jurnalul unui pusti/Insemnarile unei pustoice la Povesti nemuritoare.

Eforturile lor le-am rasplatit gasind un loc unde donatiile lor inseamna un ajutor de pret, iar acest loc a fost sectia de neurologie a Spitalului de Copii „Victor Gomoiu” din Bucuresti.
Nu e tocmai usor sa ajungi la Neurologie, insa ghidati si ajutati de un paznic al spitalului si de o asistenta razbim pe scara stramta si circulara care duce intr-o sala de asteptare de cativa metri, plina de parinti si copii care asteapta sa fie vazuti de medici. Intrarea in cabinetul medicilor e la un pas distanta. Intr-o atmosfera relaxata si stramta stau la un loc medicii si asistentele, in centru, iar in jurul lor sunt aliniate saloane, toalete si camere de tratament.

Un bebelus doarme intr-un patut special destinat monitorizarii pentru crizele de epilepsie. Capul ii este cuprins de o caciula cu senzori care il monitorizeaza. Un sistem video filmeaza totul.

In fiecare salon multe patuturi pe care le impart parinti si copii, cei mai multi veniti din tara. „Noi avem în sectie zilnic atatea povesti cati copii sunt, adica peste 20”, spune Raluca Teleanu, sefa de la Neurologie, care ne conduce prin saloane sa ne prezinte. Hainutele trimise de elevii cu spirit civic de la Jean Monnet isi gasesc repede destinatarii. Cum in spital ajung multi copii de la casele de copii sau nepregatiti sa ramana internati in spital, ajutorul oferit e cu atat mai util.

De la crize de epilepsie la ticuri succesive

Iar povestile pe care le deapana te lasa fara replica. Andrei are doar 5 ani, iar internarea in spital a venit dupa doua crize de epilepsie care au dat toata familia peste cap. Internata este si sora lui, in varsta de 11 ani, care la scurt timp dupa ce fratiorul ei a inceput sa se simta rau s-a trezit cu fel de fel de ticuri: clipeste din ochi, isi trage nasul, tuseste regulat sau inclina capul. „Ticurile ei au aparut pe rand, credem ca de la convulsiile baiatului. Ea nu l-a vazut efectiv, insa ne-a auzit cand ne-am panicat noi”, crede mama.
Bianca are 12 ani si vine din Buzau. Sufera de astm bronisic, dar are si crize de epilepsie, iritatii de la alergie, fiind sensibila la praf, ciololata, polen.

Frumoasa adormita de la Neurologie

Internata in spital este si o fetita al carui caz este deja celebru, al carei caz atipic a aparut in multe ziare si pe multe posturi TV: Cristina, care sufera de hipersomnie sau boala somnului. „Este o veche pacienta a sectei noastre, doarme si cate patru zile. Se trezeste, mananca si adoarme la loc”, povesteste doctorita Raluca Teleanu.

O mica incapere a sectiei este ocupata de un aparat care monitorizeaza copiii in timpul crizelor de epilepsie. Dezavantajul este ca micutii trebuie sa stea intinsi intr-un pat. „Am castigat un proiect la Fundatia Vodafone prin care vom cumpara un aparat care va permite monitorizarea lor si in timp ce se misca, iar atunci cand apare o criza voi primi un mesaj de atentionare pe telefon”, mai povesteste medicul Raluca Teleanu.