“Diferenţă, nu Indiferenţă”

Un proiect în sprijinul copiilor cu nevoi speciale

În cei peste 17 ani de existenţă în mediul ONG, Fundaţia Vodafone România a pus mereu accent pe ajutorul oferit copiilor, indiferent că vorbim despre ajutoare de bază pentru copii proveniţi din medii sociale potrivnice, de finanţări pentru copii care suferă de anumite dizabilităţi sau de investiţii pentru copii cu IQ peste medie, care nu ar fi putut atinge culmile performanţei fără un ajutor concret.

Fundaţia Bucureştii Noi a obţinut o linie de finanţare din partea noastră, în cadrul proiectului „Fondul pentru Fapte Bune”, tocmai pentru faptul că a propus un proiect prin intermediul căruia urmăreşte includerea în comunitate a copiilor cu cerinţe şi nevoi speciale şi a familiilor lor, oferindu-le o nouă şansă la viaţă.

Prin proiectul „Diferenţă nu Indiferenţă”, Fundaţia Bucureştii Noi poate oferi servicii medicale de recuperare şi reabilitare fizică, la care au acces şi copii din familiile cu probleme financiare sau sociale, care nu şi-ar putea permite un tratament într-o structură privată.

Am mers în vizită la sediul Fundaţiei Bucureştii Noi, pentru a sta de vorbă cu Arianna Dina, o tânără italiancă care s-a îndrăgostit de România, noua ei casă, şi care coordonează proiectul „Diferenţă, nu Indiferenţă”.

Programul Fundaţiei Bucureştii Noi are trei module: servicii de recuperare şi reabilitare fizică , dezvoltare emoţională prin artă şi centrul de vară prin intermediul căruia copiii învaţă distrându-se.

Cu ajutorul finanţării obţinute, Fundaţia Bucureştii Noi a amenajat un cabinet de kinetoterapie dotat complet, la cele mai înalte standarde, care dispune inclusiv de un sistem video cu o aplicaţie specială, numită MIRA, prin intermediul căreia copiii cu deficienţe motorii repetă mişcări specifice cu ajutorul unor jocuri video. De cele mai multe ori exerciţiile sunt chinuitoare, repetitive şi plictisitoare, dar cu ajutorul aplicaţiei MIRA (o singură licenţă costă peste 4.000 de euro) copii sunt trataţi eficient şi se şi distrează în acelaşi timp.

„Tratăm 30 de copii săptămânal”, ne-a spus Arianna Dina.

Dotarea cabinetului a costat în jur de 10.000 de euro, un preţ mic având în vedere că viaţa copiilor este îmbunătăţită permanent.