Caravana cu medici

Partizani

Jurnal de bine este povestea unei călătorii prin ţara în care "e normal să facem bine". De două ori pe lună, bloggerul Cristian Florea cunoaşte oamenii şi poveştile care au devenit optimiste prin implicarea Fundaţiei Vodafone. Prima oprire, Partizani:

Deși e la doar 13 kilometri de Tulcea, la Partizani nu ajungi ușor. Trebuie să mergi cu mașina până în Nufăru, apoi să traversezi brațul Sf. Gheorghe cu bacul, ca în final să mai mergi vreo 20 de minute cu mașina pe un drum de țară. Peisajul e frumos, trebuie să recunosc, dar este și anevoios.

Pe drumul meu spre Partizani m-am întrebat cum de au putut duce medicii până acolo tot echipamentul de care au nevoie. Pentru că ceea ce nu poți vedea în video e că activitățile medicale pe care le desfășoară cei 40 de voluntari respectă standardele pe care le vezi și în clinicile din oraș. Practic, ei sunt pregătiți pentru tot ceea ce înseamnă o analiză completă a stării de sănătate, de la teste de sânge, analize bioumorale, electrocardiograme și examene ecografice, până la medicină internă, cardiologie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, imagistică medicală sau pediatrie. Da, iau toate echipamentele necesare oriunde se duc, indiferent de cât de greu este accesul în satul în care urmează să facă fapte bune.

Probabil cel mai important lucru pe care l-am învățat de la medicii voluntari pe care i-am cunoscut la Partizani e faptul că atunci când faci un bine nu simți niciun fel de oboseală sau stres, pentru că fiecare „mulțumesc” pe care-l primeau însemna pentru ei un plus de energie și voie bună.

Și știi ce mai e impresionant? Că găsesc în satele prin care merg oameni care n-au mai fost la un control medical de peste 10 ani, pentru care verdictul „Sunteți sănătos” înseamnă o bucurie pe care cu greu ne-o putem imagina.