Asociaţia Tandem

Bucureşti

Cum reușesc persoanele nevăzătoare să se deplaseze prin oraș? Cum pot folosi transportul în comun, atunci când nu e nimeni în jur care să-i îndrume? Cum pot spera la autonomie, când sunt nevoiți să ceară constant ajutorul celorlalți?

Pentru toate aceste întrebări am găsit răspunsurile la București, adică în singurul oraș din țară în care a fost implementată o tehnologie care facilitează deplasarea persoanelor cu deficiențe de vedere.

Aici ne-am întâlnit cu Florin Georgescu – președinte al Asociației Tandem: un ONG care pune accent pe individ și care le asigură persoanelor cu risc de excluziune socială oportunități de exprimare socio-profesională și educativ-culturală.

Unul dintre proiectele demarate de Asociație este cel pe care Florin ni l-a prezentat la întâlnire: Smart Public Transport. Așa cum sugerează și numele, proiectul a avut ca scop lansarea unei aplicații pentru smartphone și dotarea mijloacelor de transport RATB cu dispozitive de emisie, care să transmită către aplicații numărul mijlocului de transport care sosește în stație. În plus, aplicația anunță stațiile următoare, direcția de mers și conexiunile disponibile.

La dezvoltarea și testarea aplicației au contribuit mai mulți membri din Asociație. Florin ne-a făcut cunoștință cu doi dintre ei: Petra și Toni. Înțelegând mai bine decât oricine nevoile unei persoane cu deficiențe de vedere, ei au reușit să ofere tuturor nevăzătorilor independența necesară pentru a nu fi excluși social, ci a fi percepuți ca parte din societate.