Cămara de Iarnă

Viscri

Într-o curte din Viscri, aproape 20 de voluntari spală, toacă ori coc legume pentru cămara de iarnă. Peste o tonă de legume, fructe ori făină vor trece ori mâinile lor și cele ale colegilor lor, ce urmează să vină în ziua următoare, și vor ajunge apoi la 150 de familii nevoiașe din județul Brașov, aflate în programele Asociației Diaconia.

Voluntarii, angajați ai companiei Vodafone, au strâns fonduri pentru cumpărarea celor necesare, iar acum fac zacuscă, coc vinetele pentru iarnă, curăță fructele pentru gem ori ambalează făina.

„Eu și cu Bianca, colega mea, ne-am jucat și am făcut niște brioșe pe care le-am ambalat foarte frumos și le-am pus colegilor pe birou. Luni dimineață, au găsit niște brioșe home made, împreună cu invitația de a dona. Mie îmi place foarte mult zona de arts and crafts și am confecționat o urnă în formă de brioșă și ne-a plăcut”, povestește Alexandra, în timp ce curăță ceapa. La o altă masă, alți colegi de-ai săi pregătesc ardeii pentru zacuscă.

„Primim înzecit: dragoste, experiență de viață, recunoștință”

Cămara de iarnă este un proiect pe care Asociația Diaconia îl desfășoară cu sprijinul Fundației Vodafone România. „Beneficiem de ajutor financiar pentru a cumpăra produsele necesare și beneficiem de munca voluntarilor care le pregătesc, sunt lucruri bine făcute, așa cum le faci în casă. Lucrăm pentru familiile beneficiare din județul Brașov, sunt comunități sărace, familii fără posibilități materiale, majoritatea fără educație. Avem mame rămase singure, bunici rămași cu nepoții, pentru că părinții au plecat în străinătate”, spune Lucian Gog, reprezentant al Asociației Diaconia. Pentru a le face viața mai bună, organizația acționează pe mai multe direcții, explică el.

„Le oferim sprijin material, alimente, hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și le facilităm accesul la îngrijire medicală, la intervenții chirurgicale, care sunt, de obicei, destul de costisitoare. Un alt proiect fain a fost construcția de case sociale, avem construite 12 case în care locuiesc 12 familii cu mulți copii, deja e o comunitate întreagă. Familiile au stat în condiții improprii, în foste grajduri, unele fără lumină, fără apă, alții în beciuri, alții în locuințe supraaglomerate. Acolo, oamenii ăștia chiar iau viața de la început. Și acum, dacă ai merge, nu ai mai zice că sunt familii defavorizate, oamenii chiar s-au schimbat, s-au integrat, au găsit locuri de muncă”, spune Lucian Gog.

În cele două zile de voluntariat la Viscri, aproximativ 40 de voluntari au pregătit provizii pentru iarnă pentru 150 de familii nevoiașe. Daniel a reușit să strângă suma de bani necesară pentru a cumpăra legumele pentru zacuscă, făcând prăjituri. „Am făcut prăjituri și limonadă m-am dus la birou, am dat un mail și i-am invitat pe colegi să guste. Așa reușim să ajutăm niște familii nevoiașe și reușim să ieșim din zona noastră de confort”, crede el.