Acest website foloseşte cookies. Prin continuarea navigării îţi exprimi acordul pentru folosirea acestora.

Hello! We are sorry, but this article is not available in english.

You can read other articles which are available in the language that you have selected.

READ OTHER STORIES

Mobile for Good

Aplicaţie de urgenţă pentru persoanele surdo-mute

Fundaţia Vodafone România, în colaborare cu Asociaţia Samaritenilor din România şi Ambulanţa Samaritanus din Târgu Mureş, a dezvoltat un sistem de comunicare şi avertizare în timp real, care le permite persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire să solicite ajutor de urgenţă, prin intermediul unor mesaje predefinite. Proiectul, finanţat prin intermediul programului “Mobile for Good”, permite accesul utilizatorilor la un call-center specializat, dedicat, accesibil non-stop.

“Ideea aplicaţiei a venit ca o necesitate. Este cunoscut faptul că acest segment de populaţie defavorizat este activ social. Pentru aceşti oameni, capacitatea de comunicare este redusă la limbajul mimico-gestual şi lipsa prezenţei unui vorbitor ambiental lângă ei îi pune în situaţia de a nu putea solicita ajutor în situaţii de urgenţă”, ne-a spus Varga Zsigmond, coordonatorul proiectului.
În momentul în care o persoană surdo-mută apelează unul dintre cele patru butoane de panică oferite de aplicaţie instalată pe smartphone, în dispeceratul Ambulanţei Samaritanus apare numele apelantului, afecţiunile medicale de care suferă şi locul în care se află.

“Viaţa este salvată de către medici şi salvatori, nu de aplicaţii, în schimb aplicaţia îi ajută pe surzi să semnaleze o situaţie de urgenţă şi să ceară ajutor. Spre exemplu, există un caz în care s-a solicitat ajutor de urgenţă prin aplicaţie, viaţa solicitanului fiind în pericol, s-a intervenit la timp şi a fost salvat. Respectiva persoană trăieşte după şapte intervenţii chirurgicale şi două luni de spitalizare”, ne-a spus Varga Zsigmond.
Potrivit informaţiilor oferite de Asociaţia Samaritenilor, în România există peste 21.000 de persoane surdo-mute, iar până în prezent 400 de persoane surde au instalat aplicaţia pe telefoanele proprii.

Aplicaţia destinată surdo-muţilor poate fi instalată la cerere, doar pe baza unui formular prin care este exprimat acordul instalării acesteia pe telefonul propriu. În plus, este nevoie ca medicul de familie să certifice bolile cronice de care suferă beneficiarul.

Aplicaţia se adresează tuturor persoanelor surde din România, neexistând o restricţie regional-geografică.

“Pentru viitor, ne-am propus să extindem utilizarea aplicaţiei la 1.000 de utilizatori surzi, pe întreg teritoriul Românie”, ne-a declarat Varga Zsigmond.

COMENTARII

Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu

POSTEAZĂ

Comentariul tau asteapta aprobarea moderatorului.

DOMENII DE IMPLICARE

PROGRAME STRATEGICE

CAUTĂ POVEȘTI