Marie Curie

Bucuresti

În secția pe care o conduce dr. Cătălin Cîrstoveanu ajung cele mai grave cazuri din țară. Nou născuți care în alte condiții nu ar supraviețui au aici șansa să se vindece, pentru că totul - de la pereții clădirii, lumina și aerul steril din boxele individuale în care stau nou născuții, la procedurile de lucru și grija personalului, este gândit astfel încât să mărească probabilitățile de supraviețuire ale micilor pacienți. Secția a fost ridicată de la zero după modelul unei secții create în Iowa de profesorul american Edward Bell, iar particularitățile de construcție și dotările sunt concepute astfel încât să minimizeze problemele și complicațiile care au ucis și ucid încă peste tot în lume, dar și să crească puterea de vindecare a pacienților.

„1,7 milioane de euro au fost investiți în secție de Fundația Vodafone România. 700.000 de euro de Asociația Inima Copiilor. Și au mai urmat apoi, tot felul de investiții, tot felul de proiecte. Practic nu s-a sfârșit investiția, de ce? Pentru că îți dai seama când muncești de ceea ce îți lipsește și încerci să faci lucrurile cât mai bine, cât mai fără erori, cât mai rapid, spre binele pacienților, iar binele lor este și binele nostru. Din momentul în care am deschis secția s-a dublat numărul de pacienți, iar acum încă suntem pe un trend ascendent, suntem aproape de limita maximă. Am niște colegi extraordinari, care pleacă acasă când se termină treaba, nu când se termină ora. Toți muncesc fără bani în plus, trebuie să știți lucrul ăsta, nu de acum, de mulți ani”, spune Cîrstoveanu, care adaugă că, ulterior, Ministerul Sănătății a investit trei milioane de euro în cumpărarea de echipamente.

Secția, care are astăzi 1.900 de metri pătrați și 27 de paturi, a fost inaugurată în urmă cu cinci ani și a devenit în scurt timp un exemplu de bună practică medicală în România, dar și în Europa. Medici din Marea Britanie, dar și din Germania, țara unde în ciuda calității serviciilor medicale, nu există o astfel de secție, vor să vină în România să o viziteze. „Sunt oameni care vor să vadă cum am reușit și cum de se desfășoară lucrurile atât de avansat, și nu mă refer doar la coaja lucrurilor”, explică medicul.